Вести из Власотинца

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СРБИЈА - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СРБИЈА - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: НОВЕ МОГУЋНОСТИ У ОДНОСУ ИЗМЕЂУ СТАРИХ ПРИЈАТЕЉА

 

„Боље прилике по мери неразвијених подручја“ назив је пројекта који спроводе НАЛЕД и партнери, уз подршку Европске уније, у оквиру програма прекограничне сарадње Србија - Северна Македонија.У пројекат су, са српске стране, укључене општине Власотинце, Лебане и Сурдулица, а са македонске Куманово и Старо Нагоричане.

-Циљ пројекта је економско оснаживање становништва у областима пољопривреде, агротуризма и занатских рукотворина, кроз унапређење и увођење подстицајних мера за самозапошљавање и повећање степена привредних активности у поменутим подручјима – рекла је саветница за регионални развој НАЛЕД-а Дијана Спалевић. С обзиром на то да је пројекат започет у априлу 2021.године, најпре су мапиране и дефинисане потребе потенцијалних корисника сеоских средина и предлози подстицајне подршке у пет општина прекограничног подручја. Уследили су истраживања ресурса, конкурси, обуке и стручна саветовања. У власотиначкој општини она су се односила на пољопривредне произвођаче и жене које се баве очувањем старих и уметничких заната. Као производ тих активности, дефинисани су програми финансијске подршке пољопривредним произвођачима и стари занатлијама који ће се спроводити од наредне године. Студијска посета Северној Македонији, завршена јуче, помогла је упознавању са добрим праксама у овим областима у суседној земљи и повезивању учесника, које може резултирати будућом сарадњом. Гградоначелник Куманова Максим Димитриевскипримио је председника општине Власотинце Братислава Петровића, са сарадницима и представнике НАЛЕД-а. Констатовано је да постоји простор да се прекогранична сарадња унапреди у различитим областима и договорено да се искористе могућности које доносе нови програми и позиви за погранична подручја двеју земања у наредном периоду. Чланове српске делегације примио је и председник републичке Занатске коморе Агрон Фазлију, који је истакао да је сарадња неопходна у побољшању положаја занатлија у региону. Гости из Србије посетили су и кожара, чевлара, чули презентацију о АПИ терапији, успешним примерима агротуризма и еколошке козметике засноване на лековитом биљу. У Старом Нагоричану, месту где постоји једина српска школа у Северној Македонији, градоначелница Жаклина Јовановска, са сарадницима, примила је представнике власотиначке општине - предсендика Братислава Петровића и помоћника Небојшу Стојановића. Учесници су разменили искуства о функционисању локалних самоуправа и могућностима да се сарадња продуби.

-Наши партнери у прекограничном подручју похвалили су систем трансфера новца локалним самоуправама, који постоји у Србији и који омогућава улагања у локалне приоритете – рекао је помоћник председника општине Небојша Стојановић. Градоначелница Јовановска повела је, лично, српску делегацију у обилазак, манастирске цркве Светог Ђорђа, изузетне грађевине из доба Немањића, која краси Старо Нагоричане.

-Договорили смо долазак градоначелника Куманова и Старог Нагоричана у наредном периоду у Власотинце, како бисмо размотрили све облике сарадње на корист наших грађана– сумирао је утиске председник општине Власотинце Братислав Петровић. Он је предводио делегацију три општине која је на крају посете положила венац на монументални споменик српским јунацима погинулим у Кумановској бици 1912.године, на локалитету Зебрњак. Ова битка била је одлучујућа у започетом ослобођењу од Турака. Велелепни споменик подигнут је 1937.године, био је висок 48,5 метара, а 1942. кулу високу 31 метар срушили су Бугари. У садашњем стању споменик је висок 18 метара. -Ми смо данас ту зато што сте ви положили своје животе . Вечна вам слава, јунаци - записао је председник Петровић у књизи утисака. Узвратна посета чланова делегације Северне Македоније из Куманова и Старог Нагоричана најављена је за следећу недељу. Пројекат „Боље прилике по мери неразвијених подручја“ вредан близу 190 хиљада евра финансира Европска унија са 85 посто и НАЛЕД и партнери са 15 процената.