Вести из Србије

Вучић: Овако нешто нисам видео

Председник Србије Александар Вучић истакао је, после обиласка заједничке тактичке вежбе „Словенски штит 2019“ и руских одбрамбених система „С400“ и „Панцир“, да Србија драстично јача своје војне капацитете, као и да је, премда мала и недовољно јака земља, данас многоструко јача него што је била.

„Данас смо имали јединствену прилику да видимо како функционише дивизион „С 400“ и да видимо како „Панцир С“ функционише. Као што знате, један систем „Панцир С“ смо купили, наручили и ускоро га очекујемо у нашој земљи“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да се ради о фантастичном систему који гађа све летеће објекте, посебно дронове и крстареће ракете на даљини до 80 километара, да све види и врло је тешко ометати њихов радар, јер имају много разноврсних шифри и много различитих приступа.

„Наши људи су пресрећни, обучавају се и очекујем да у наредних месец или два, они могу и на таквим крстарећим ракетама и на малим беспилотним летелицама, које су веома опасне за противавионске системе да покажу своје убитачно дејство на вежби у Србији“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да нико никада не би надлетао Србију и не би ни помислио да надлеће Србију када бисмо имали два дивизиона „С 400“.

Председник је нагласио да ми немамо „С 400“, али, како је додао, срећни смо што можемо да видимо како то изгледа.

„На 600 километара видите све, гађате већ на 380 километара и није случајно најбољи систем на свету. Ја нисам веровао, а видео сам малопре како нам је мање од пет минута било потребно, да уништимо све циљеве, 14 авио формација је нападало Србију и у правом смислу, они су обележавали циљеве и уништавали. Интересантно је да једна ракета, када гађате, 98 одсто погађа тај циљ, а они обично испаљују две на један циљ, а ту је 99,99 одсто и ту нема промашаја“, објаснио је Вучић.

Говорећи о систему „Панцир С“, председник Вучић је нагласио да он, такође, фантастично погађа, са прецизношћу од око 95 одсто.

Реч је, према његовим речима, о страшним оруђима.

„Када људи питају да ли бисмо волели - волели бисмо ми у овом тренутку, једино кад би нам Руси оставили, другачије не можемо себи да приуштимо „С 400“. То су системи који вам гарантују безбедност и сигурност за ваш народ и за вашу земљу, за генерације које долазе и ако то себи једног дана будемо могли себи да приуштимо, моћи ћемо, али драматично ојачавамо и ја сам захвалан нашим руским пријатељима што то примећују", рекао је Вучић.

Са „Панциром“ који долази то су, како је оценио, велике ствари за нас.

„Молим вас да погледате српске војнике да видите како су насмејани и колико су срећни због свега што су видели. А око „С 400“, када смо ушли у кабину - одатле браните целу земљу. Невероватна моћ, невероватна снага и ја честитам још једном и нашим руским пријатељима што су успели да такве системе створе, а ми много учимо од њих“, нагласио је Вучић.

Изразио је задовољство што је могао да види и бригадног генерала Тиосава Јанковића, који је био на обуци у Русији, који много тога зна и који је много важан за успостављање ових система и њихово деловање на територији Србије.

Председник Вучић је обишао Команду вежбе, где је био у прилици да види радарску слику ситуације у ваздушном простору, а где му је рапорт предао руководилац вежбе командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Након тога обишао је и положаје артиљеријско-ракетног система за ПВД „Панцир С 1“ и „С 400“ и ракетног система за ПВД „С 400“, где су му послуге на системима демонстрирале опретивни рад система у реалној ситуацији, у оквиру заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“, на којој су уз средства Војске Србије, коришћени и  поменути ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Извор: Танјуг