Вести из Србије

Вучић: Завршетак Коридора 10 сведочи о вредној и радној Србији

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је председник Александар Вучић на отварању источног крака Коридора 10 и поручио да "неће стати".

"Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану", поручио је Вучић на свечаном отварању последње деонице источног крака Коридора 10, којом је завршена изградња целог Коридора 10 у Србији.

Све је данас овде, рекао је Вучић, и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.

Вучић је рекао да је срећа мала реч да опише оно што тренутно осећа.

"И када смо пре неколико година почели да мењамо Србију желели смо баш ово, желели смо чуда, километре ауто-путева, да то буде начин како се изражавамо, нови стандард, ново полазиште. Данас смо изградили више тих километара него за последњих 40 година. Оставили смо иза себе прашњаву прошлост и окренули се будућности. Да би људи могли да одлазе, али и да се враћају у Србију", поручио је Вучић и додао да су изграђени "путеви прави као стрела".

Вучић је истакао да завршетак Коридора 10 сведочи о вредној и радној Србији и захвалио грађанима што су данас у толиком броју дошли да поделе радост и покажу колико воле Србију, као и гостима из Бугарске и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

Вучић истиче да не може да опише речима колико је срећан и шта осећа сада када је завршен и последњи 813. километар Коридора 10 у Србији.

Истакао је да се Србија убрзано развија да би могли људи који су отишли да се врате у њу.

"Бугарска нам је данас ближе него икада, хоћу да захвалим Борисову јер ми смо се данас повезали путевима. За неколико месеци Борисов ће завршити 12 км ауто-пута према Софији", рекао је Вучић и додао да је сада ауто-пут све до Истанбула.

Како је рекао, Србија и Бугарска завршавају ускоро и тзв. Балкански ток и на тај начин Србија ће се повезати са пријатељском и братском Бугарском.

"Све то показује и то колико смо успели себе да променимо и напредујемо, да направимо место у коме вреди живети и доћи".

Захвалио је посебно премијерки Ани Брнабић и министарки Зорани Михајловић, као и Коридорима Србије и грађевинарима из Бугарске и Грчке који су радили на Коридору 10.

"Грађевинари су радили и по киши, снегу и по сунцу најтежи посао. Велики Никола Тесла је поручио да је човек рођен да ради, трпи и да се бори и да ко тако не чини мора да пропадне. Ми смо вредно борили и убрзано напредујемо", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да ће од границе са Мађарског до границе са Бугарском на траси Коридора 10 моћи да се стигне за мење од пет сати, а од хрватске границе за мање од четири сата.

"Источни крак је жила куцавица између Централне Европе и Турске према истоку", рекао је председник и додао да ће захваљујући том инжењерском подвигу бити спасено много живота у саобраћају, пошто се више неће ићи Сићевачком клисуром у којој смо изгубили више људи него у рату деведесетих година.

Председник је позвао младе људе који нису могли да чекају бољи живот и кренули "трбухом за крухом" да размишљају о повратку:

"Дођите, вратите се да будемо успешнији од земаља у које сте отишли и да остваримо заједнички ''српски сан''".

Источни крак, додао је, повезаће око 450.000 људи нишавског и пиротског округа и биће нова животна и пословна шанса, пошто ће долазити нови инвеститори у нове индустријске зоне.

Вучић је рекао да ће ауто-пут помоћи да свет упозна наш чувени ајвар, пеглане кобасице, лаванду која мирише лепше од оне из Провансе, као и пиротски ћилим и још много тога, али и да виде Стару планину пошто ће бити ближи нишки, софијски и београдски аеродром.

"Сваки народ мора да се узда у властите потенцијале, али морате да се ослоните на своје пријатеље и своје комшије", рекао је Вучић и додао да је Борисов пре њега у обраћању рекао да Србија има приступ лукама Варна и Бургас.

Поручио је да су исто тако Бугарима на располагању и Пирот и Ниш и Београд и изразио очекивање да ће у великом броју Бугари доћи на новогодишње празнике у Србију.

"То је и ваша земља", нагласио је Вучић обраћајући се бугарској националној мањини у Босилеграду, Димитровграду и другим местима.

Подсетио је да је Доситеј Обрадовић рекао да нема срамотнијег заната од дангубе, беспослице и лењости и да управо Коридор 10 сведочи о вредној и радној Србији.

Цео источни крак Коридора 10 ка Бугарској свечано је отворен за саобраћај, чиме је и званично обележен завршетак комплетне изградње Коридора 10 у Србији, чија је траса сада у потпуности повезана са шест трака ауто-пута, од хрватске и мађарске границе до Македоније и Бугарске.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које се пуштају у саобраћај су од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км: Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км.

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела: Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км, пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

 

Бојко, јеси ли ме разумео?

Председник Србије обратио се на отварању Источног крака Коридора 10 на бугарском језику, поздрављајући Бугаре који живе у нашој земљи, као и бугарског премијера Бојка Борисова и чланове његове делегације.

Вучић је рекао да због Бугара који живе у Србији, али и због бугарских гостију жели да се обрати на језику суседа.

"Вежбао сам, немојте да се љутите што ћу много пута да погрешим да се кратко и на бугарском обратим", рекао је Вучић уочи кратког обраћања, а прекинуо га је аплауз окупљених грађана и гостију.

"Бојко, немој много да ми се смејеш", рекао је затим Вучић обраћајући се бугарском премијеру.

Вучић је током кратког обраћања на бугарском указао на значај деонице Источног крака за односе две земље а затим је упитао бугарског премијера:

"Бојко јеси ме разумео?", након чега се Борисов, мимо протокола, попео на бину на којој се обраћао председник Србије и потврдио:

"Врло лепо", рекао је Борисов, након чега су се двојица председника срдачно загрлила, а Вучић се захвалио грађанима на подршци за изградњу ове деонице и поручио да ће Србија живети још боље.

Претходно је Вучић уочи кратког обраћања на бугарском језику, прецизирао превод говора бугарског премијера, који је говорио пре њега.

Вучић је рекао да ће Србија, имати приступ лукама Бургас и Варна, захваљући данашњем отварању коридора и да је Борисов то навео у свом говору.

 

 

Извор: Танјуг/РТС

Преузето са: www.sns.org.rs