Вести из јабланичког округа

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ЛЕСКОВАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, са својим сарадницима током данашњег боравка у Лесковцу посетили су Народну библиотеку „Радоје Домановић“. Ово је историјски тренутак јер је ово први министар културе који је посетио ову институцију.

Приликом посете обишао је дечје одељење, одељење за стране језике, позајмно и стручно одељење, а кроз изложбу фотографија упознао се и са историјом библиотеке. Према навођењу директорке Весне Илић Лесковчани су љубитељи књиге, највише се чита белетристика: Коељо, Маркес, Бакман, али и класици. Верни читаоци радо проводе своје време у библиотеци, а томе доприносе и разне радионице у организацији ове установе. Прате се нови трендови, промовишу се сва научно-техничка достигнућа, микробитови, добијена је електронска учионица итд. Како запослени наводе, што се одељења за стране језике тиче долазе основци, студенти и професори који највише читају британску и англоамеричку књижевност.

Библиотека поседује и кутак за љубитеље стрипа, а градоначелник Лесковаца др Горан Цветановић упознао је министра са јавним часом стрипа, који се сваке године одржава у Лесковцу и на ком учествује више од 1500 деце.

Директорка се захвалила Локалној самоуправи и Граду Лесковцу који дају значајан допринос за рад ове установе. Током ове године библиотека је набавила 2200 књига, а по речима министра Вукосављевића за те намене ове године из буџета је издвојено чак 100 милиона динара за откуп књига. Закључио да је ово богато снабдевена библиотека, са традицијом, иако је на малом простору. Богаћењу фонда свакако ће допринети капитално издање „Српска књижевност о великом рату“, поклон министра овој установи.

Народна библиотека „Радоје Домановић“ простире се на 780 метара квадратних, има 35 запослених у пет огранака. Библиотечки фонд део је „кобис“ система, учествује у међубиблиотечкој позајмици тако да сваки члан библиотеке може добити издање за које је заинтересован.

Оно за чим вапи ова институција јесу нове полице као и већи простор, што је наишло на разумевање министра који је изразио жељу да се у сарадњи са Локалном самоуправом изради пројекат на основу којег се може решити овај дугогодишњи проблем. Јер, како је министар навео, бибиотекари раде „тиху, велику мисију за ово друштво“, гаје читалачку културу, зато можда и јесу њен најбољи део.

Преузето са http://leskovac.sns.org.rs